top of page
Svart.jpg

Info

Vem är du?

Mitt namn är Lisa, jag samlar på menyer, och jag skapade denna sidan för att folk ska kunna ta del av mitt samlande.

Vad fick dig att börja samla på menyer?

Jag vet inte, det bara blev så. Om jag var på någon restaurang i stan så hände det lätt att jag plockade med mig en meny på vägen hem. Med tiden så blev det en bunt menyer som låg och dammade hemma, och det blev en kul grej av att låta bunten växa sig större, och när den blev större så växte även mitt intresse för menyer. Jag har ju alltid haft ett intresse för estetik och design. Men det är långt ifrån alla menyer som är estetiskt tilltalande, och det var när jag insåg hur många udda menyer det finns runt om i Sverige som jag började samla på riktigt.


Hur länge har du samlat?

Sedan 2018 skulle jag säga. Även om jag hade plockat på mig några menyer innan det.

Hur många menyer har du?

Ungefär 1006 menyer ifrån över 542 restauranger?


Är menyer värda något?
Inte dom som jag samlar på.

Är det vanligt att samla på menyer?
Jag tror att det är rätt så vanligt att man råkar samla på sig några menyer under åren, men att samla som en hobby är nog inte så vanligt.

Samlar du även på utländska menyer?
Mja, det finnas massor av menyer runt om i världen som hade varit roliga att lägga vantarna på såklart. Men inte fan tänker jag flyga jorden runt bara för några skitna menyer.

Får du hjälp av andra i ditt samlande?
Ja, hela tiden så är det folk som skickar menyer på posten till mig. Min samling hade aldrig varit så stor som den är utan er som hjälper mig, men den som hjälpt mig mest är min flickvän. Hon sitter alltid vid ratten då vi bilar hela dagar för att få tag i menyer, fattar knappt hur hon orkar, men vi har det jävligt roligt ihop när vi är ute på vägarna och får se nya städer och uppleva nya platser, Utan henne så hade jag inte samlat.

Vad gör en meny eftertraktad?
Det är mycket som kan göra en meny eftertraktad. För mig så är namnet, designen, och historien bakom det viktigaste. Namnet brukar vara det första man reagerar på, om man googlar eller är ute och åker och får se en restaurang med ett roligt eller udda namn så drar det såklart till sig ögonen. Men en restaurang med ett bra namn har inte alltid en lika bra meny, och det är ju menyn som spelar roll, och då framför allt menyns design. Hur menyn ser ut rent estetiskt är bland det viktigaste, men det betyder inte att det bara är dom snygga menyerna som är eftertraktade, ofta så är det tvärt om att en ful meny kan ha ett större värde, då menyer med fel och brister har mycket mer personlighet, och kan vara allt mer underhållande. Samma sak om en meny har stavfel så kan det både vara underhållande och charmigt. Men utseende är inte allt som man brukar säga, en meny kan vara eftertraktad enbart baserat på vart den kommer ifrån, hur gammal den är, eller om det finns en berättelse bakom eller kopplad till den. En restaurang som funnits sedan 70talet, har landets största pizzor, udda rätter på menyn, priser, utmärkelser, är mediaomsusad och har rykten runt sig är en restaurang vars meny man vill åt. Om en restaurang har synts i film, tv, medier eller på annat sätt blivit känd så blir såklart även menyn mer eftertraktad än vad den hade varit annars. Men dom mest eftertraktad menyerna är dom vars restauranger är döpta efter kända karaktärer från filmer, barnprogram och serietidningar, och som använder dessa karaktärer i sin design för att locka kunder. Det är dessa menyer som är guldklimparna, och också dom menyer som är svårast att få tag på, då många tvingas stänga ner eller byta namn av uppenbara rättsliga skäl.

Har du en favoritmeny?

Mja, det vetefan.

Vilken meny vill du helst ha som du inte redan har?
Just nu så försöker jag att komplettera min Mama Rosa-samling. Det finns sju stycken pizzerior i Sverige som heter Mama Rosa, men dom är brett utspridda och svåra att få tag på.

Vad är det mest fascinerande som du har lärt dig av ditt samlande?

Att det finns över 50 tycken unika restauranger i Brasilien som är döpta efter Scooby Doo.

Tar samlandet upp mycket av din fritid?
Nej, på fritiden så har jag oftast annat för mig, för det mesta så får min samling tillökning då jag är ute och reser och passerar restauranger. Det är bara i vissa speciella fall som jag reser med avsikt att plocka på mig menyer, men då jag gör det så har jag oftast med min partner, och då gör vi mycket annat roligt på vägen. Annars så spenderar jag det mesta av min fritid hemma med min partner, vänner eller intressen. Vilket gör att samlingen inte ökar i särskilt rask takt, men det är inte heller det viktiga.

Hur förvarar du dina menyer?
I plastflikar, i tjocka pärmar. Jag får ofta köpa nya pärmar då dom snabbt blir fulla, och när jag inte orkar så brukar menyerna ligga lösa i en låda fram tills att jag orkat organisera in dom i flikar. Just nu så har jag åtta pärmar.

Vad är din favoriträtt?

Pastasallad, hurså?
 

Äter du mycket pizza?

Nej, det är ytterst sällan som jag äter på pizzerior. Jag besöker dom nästan endast i syfte för att hämta menyer, eller om jag gör en vän sällskap. Faktum är att jag inte är så särskilt förtjust i svenska pizzor, och så är det oftast svårt att hitta något som är veganskt på menyn. Blir jag sugen på pizza så gör jag den själv! Allt ifrån deg till kebabsås. Och då endast Margherita. En bra pizza har bara fyra ingredienser: Tomatsås, mozzarella, basilika & kärlek.

 

Är du galen?
Ja, alltså lite kanske...

Hur gör jag om jag vill skicka menyer till dig?
Skicka ett mail till mig så svarar jag där. Vid fler frågor så kan ni kommentera dom nedanför i kommentarsfältet.

IMGA00471s.jpg
menyerna.jpg
bottom of page